آیا عصب آسیب دیده ترمیم می شود



6 عارضه ترمیم اعصاب محیطی در اصفهان 1401، اعصاب محیطی پیام هایی را بین مغز و نخاع و سایر قسمت های بدن تبادل می کنند. احساس لمس و حرارت اندام ها و حرکت دادن عضلات برای انجام کارهای مختلف از جمله این موارد است.
اعصاب محیطی که از فیبرهایی به نام آکسون عایق بندی شده توسط بافت های پیرامونی ساخته می شوند، شکننده هستند و به راحتی آسیب می بینند. آسیب عصبی می تواند توانایی مغزتان را در برقراری ارتباط با عضلات و اندام ها تحت تأثیر قرار دهد. آسیب به اعصاب محیطی، نوروپاتی محیطی نامیده می شود.
جراحی ترمیم عصب دست چیست؟
دستان نقش مهمی را در فعالیت های روزمره ما ایفا می کنند. با کمک دست غذا می خوریم، می نویسیم، لباس می پوشیم و سایر فعالیت های روزمره ی خود را انجام می دهیم. در صورت بروز درد یا ناراحتی در دست، انجام فعالیت های روزانه ی ما دچار اختلال می شوند.
در صورتی که از درد دست رنج می برید یا به علت بروز حادثه دست شما آسیب دیده و به دنبال تشخیص مشکل و راه های درمان آن هستید و یا نمی دانید به کدام جراح دست در اصفهان مراجعه کنید، مطالعه ی این مطلب به شما توصیه می شود.
علائم آسیب اعصاب محیطی
چنانچه شما سوالی درباره ترمیم اعصاب محیطی دست دارید می توانید در بخش کامنت ها بنویسید. دکتر فرهاد سلطانی فوق تخصص جراحی دست در اصفهان پاسخگو هستند. همچنین شما می توانید با شماره های ۰۳۱۳۲۲۴۰۹۵۰ و ۰۹۹۰۳۹۰۰۷۲۵ جهت دریافت ویزیت حضوری با بهترین جراح دست در اصفهان تماس بگیرید.
جراحی ترمیم عصب دست یک روش جراحی پیچیده و ظریف است که هدف آن اتصال مجدد هر عصب پاره یا شکسته در دست است. سه عصب اصلی موجود در دست به ما امکان می دهد لمس را احساس کنیم، احساس درد کنیم و دمای هوا و سرما و گرما را حس کنیم و همچنین عضلات را برای حرکت انگشتان تحریک کنیم. این اعصاب می توانند در اثر ضربه، فشار و آسیب های دیگر صدمه ببینند.
سه عصب اصلی در دست ها :
اگر صدمه و آسیب شدید باشد و باعث پارگی یا شکستگی عصب شود، می تواند باعث از بین رفتن عملکرد حرکتی و حسی دست، مچ و بازو شود و برای ترمیم و بازیابی عملکرد، بیمار به جراحی نیاز خواهید داشت.
- عصب شعاعی
- عصب اولنا
- عصب مدیان
اعصاب محیطی چیست؟
دستگاه عصبی محیطی بخشی از دستگاه عصبی است که از دو بخش دستگاه عصبی پیکری و خودمختار تشکیل شده است که وظیفه اصلی هر دوی این دستگاه ها انتقال اطلاعات بین مغز و دیگر ارگان های بدن می باشد. کنترل فعالیت های غیر ارادی بدن از قبیل فشار خون، تخلیه ادرار، کنترل دمای بدن و… بر عهده سیستم دستگاه عصبی است. کنترل فعالیت ارادی و ماهیچه های بدن بر عهده دستگاه عصبی است.
بخش دستگاه عصبی خود شامل سه بخش اصلی است.
- اعصاب مغزی
- اعصاب نخاعی
- اعصاب محیطی
اختلالات اعصاب محیطی چیست؟
اعصاب محیطی زمانی دچار اختلال می شوند که بافت ها و عصب های محیطی تحت فشار قرار بگیرند. کم تحرکی، استرس های مداوم، ورزش های سنگین و خاص، بیماری ها، عفونت و التهاب در محل اعصاب، آسیب یا تروما در حین حوادث، قرار گیری وضعیت نامناسب بدن، آسیب های وارده به اعصاب در حین جراحی و بسیاری عوامل دیگر از جمله عواملی هستند که سبب می شود فشار زیادی به اعصاب محیطی نواحی مختلف بدن وارد شود.
صدمه به اعصاب محیطی ممکن است همراه با زخم و یا به صورت بسته باشد. در صورتی که آسیب به عصب همراه با زخم و ایجاد خراش در پوست ظاهر شود در این صورت در اکثر مواقع بیمار نیاز به جراحی اعصاب محیطی خواهد داشت. آسیب به اعصاب محیطی بسته به اینکه کدام بخش از اعصاب را درگیر کرده باشد به سه دسته تقسیم میشوند.
سه دسته آسیب اعصاب محیطی دست:
- آسیب عصبی نوروپراکسی یا بسته شدن مسیر انتقال اطلاعات: در این نوع آسیب عصبی خود عصب آسیبی نمی بیند و فقط مسیر انتقال اطلاعات دچار اختلال می شود. این چنین آسیب ها به خودی خود برطرف می شود و نیاز به انجام اقدامات درمانی خاصی نیست.
- عصب اکسونامسیس یا آسیب به ساختار های داخلی اعصاب، در این نوع آسیب عصبی بخش های بیرونی اعصاب آسیبی متحمل نمی شوند و یا در صورتی که آسیبی به آن وارد شود بسیار جزئی خواهد بود برای درمان این نوع آسیب ها نیز، جراحی اعصاب محیطی لازم نیست.
- قطع شدن اعصاب یا آسیب عصبی نوروتمزیس، این نوع آسیب دیدگی جزو شدیدترین حالت آسیب دیدگی اعصاب است و برای درمان آن انجام جراحی اعصاب محیطی به منظور پیوند و اصلاح اعصاب ضرورت دارد.
شایع ترین اختلالات اعصاب محیطی
بهترین جراح دست در اصفهان بیان میکند: از شایع ترین اختلالات اعصاب محیطی می توان به موراد زیر برای بیماری اعصاب محیطی اشاره کرد.
- آسیب های عصبی کمر
- آسیب عصبی مچ دست یا سندروم تونل کارپل
- آسیب عصبی شانه یا شبکه براکیال
- آسیب عصبی به آرنج دست
- تومورهای غلاف اعصاب محیطی
در ادامه هر یک از این آسیب ها را تشریح می کنیم.
آسیب دیدن اعصاب محیطی :
- اعصاب محیطی در تمام بخش های بدن گسترش یافته اند و امکان آسیب به تمام اعصاب بدن وجود دارد اما برخی نواحی هستند که امکان آسیب دیدن اعصاب این ناحیه بیشتر از سایر نواحی است. که این نواحی شامل:
آسیبهای عصبی کمر :
- عوامل مختلفی همچون فرسوده شدن دیسک های بین مهره ای، سیاتیک، بیماری تنگی کانال نخاعی و انجام انواع جراحی های ستون فقرات از جمله عواملی هستند که ممکن است بر ریشه های عصبی موجود در ناحیه کمر اثر گذار باشند و فشار بیاورند.
آسیب عصبی مچ دست یا سندروم تونل کارپل :
- سندروم تونل کارپال یکی از شایع ترین مشکلات مربوط به آسیب دیدگی اعصاب است که در ناحیه مچ دست رخ می دهد و زمانی که اتفاق می افتد ورم یا التهاب مچ دست باعث فشردگی عصب مدین در دست شود.
عصب شانه یا شبکه براکیال :
- شبکه بازویی یک شبکه پیچیده از عصب است که از گردن خارج میشود، از قسمت جلو شانه به سمت پایین عبور میکند و سپس به عصب های جداگانه زیادی شاخه شاخه میشود و در عضلات و قسمتهای مختلف پوست بدن انتشار مییابد. عصب های شبکه براکیال یا بازو میتوانند در هر جایی از مسیر از گردن به شانه، بازو یا دست دچار آسیبدیدگی شوند.
اسیب عصبی به آرنج دست :
- عصب اولنار یکی از مهم ترین اعصاب اندام های فوقانی است که از تنه داخلی شبکه بازویی یا براکیال منشا گرفته است. عصب اولنار حاوی رشته های عصبی حسی و هم رشته های حرکتی است به همین جهت در صورتی که اعصاب اولنار به طور کامل دچار آسیب دیدگی شوند فرد دچار اختلالات حسی و حرکتی شدیدی خواهد شد.
تومورهای غلاف اعصاب محیطی :
- یکی از شدیدترین و در حین حال نادرترین اختلال ایجاد شده برای اعصاب محیطی، بروز تومور در غلاف عصبی است. این نوع تومورها به آهستگی رشد می کنند اما در صورتی که به شدیدترین حالت خود برسند قادرند به استخوان ها و دیگر نقاط بدن هجوم بیاورند.
بیمارهای اعصاب محیطی :
- علاوه بر آسیب های عصبی که شایع ترین علت بروز دردهای عصبی می باشند. برخی بیمارها وجود دارد که متخص اعصاب محیطی بوده و شامل فلج بل، گلین باره و بیماری نوروفیبروماتوز می باشد که اغلب این بیماری ها به کمک دارودرمانی و به صورت خود به خود بهبودی می یابد.
جراحی اعصاب محیطی چیست؟
یکی از پرکاربردترین روش های ترمیم و بازسازی اعصاب آسیب دیده انجام عمل جراحی اعصاب محیطی است که این جراحی از حساسیت بالایی برخوردار بوده و نیازمند یک پزشک متخصص با تجربه و کار بلد می باشد. بهترین جراح دست در اصفهان علائم آسیب دیدگی اعصاب عموما به صورت پیوسته و به تدریج ظاهر می شوند و با علائم زیر همراه است :
- بی حسی، ضعف و ناتوانی در اندام ها
- سردردهای شدید
- عرق کردن بیش از اندازه
- احساس سوزش و گز گز شدن در اندام ها
- وجود دردهای انتشار یافته به اندام های انتهایی بدن فرد
- برهم خوردن تعادل و ناپایداری در هنگام ایستادن فرد
علائم انجام جراحی اعصاب محیطی
البته این علائم بسته به نوع عصبی که دچار آسیب دیدگی است متفاوت می باشند. برای درمان اغلب این علائم انجام جراحی اعصاب محیطی لازم است.عضو آسیب دیده علاوه بر اینکه ممکن است سبب بروز علائم و درد شدید در اندام ها شود ارتباط بین مغز با آن عضو آسیب دیده نیز قطع می شود و اعصاب تشکیل دهنده آن عضو دیگر قادر نخواهند بود پیام های درستی به سمت مغز ارسال کند.
به کمک جراحی اعصاب محیطی می توان هم دردهای حاصل از فشردگی و آسیب دیدگی را درمان کرد و هم اینکه با ترمیم و آزاد کردن اعصاب آسیب دیده از بروز عوارض جبران ناپذیری همچون فلج در اندام ها پیشگیری کرد.
تشخیص اختلالات اعصاب محیطی
از آنجایی که اختلالات اعصاب محیطی شامل طیف وسیعی از اختلالات و آسیب ها می باشد به همین جهت تشخیص چنین عارضه ای معمولا کار ساده ای نیست و با پیچیدگی هایی همراه است. متخصص دست در اصفهان معمولا جهت تشخیص این اختلالات کار خود را با مطرح کردن سوالاتی در مورد علائم و نشانه ها آغاز می کند.
به دنبال این سوالات، دکتر سلطانی فوق تخصص جراحی دست اقدام به معاینه جسمانی و عصبی خواهد کرد. در کنار تمام این کار، انجام آزمایش های تشخیصی از الزامات تشخیص اختلالات اعصاب محیطی است.
آزمایش های تشخیصی اختلالات اعصاب محیطی شامل موراد زیر است :
- بررسی آزمایش خون
- کنترل آزمایش ادرار
- تصویربرداری رادیوگرافی از ناحیه که دچار بی حسی و ضعف است
- بررسی عملکرد تیروئید بدن
- مشاهده نوار عصب و عضله
روش های جراحی اعصاب محیطی
دکتر سلطانی جراح دست در اصفهان میگوید: بسته به مشکل ایجاد شده در اعصاب، نوع روش جراحی اعصاب محیطی نیز متفاوت می باشد. از جمله رایج ترین روش های جراحی اعصاب محیطی شامل موارد زیر است.
جراحی تومورهای غلاف اعصاب محیطی :
- هدف از انجام جراحی اعصاب محیطی ، برداشتن تومور از ناحیه غلاف عصبی و پیشگیری از انتشار یافتن سلول های سرطانی به دیگر اندام های بدن می باشد. خوشبختانه این نوع تومورها شیوع بسیاری پایینی دارند و در صورتی که اندازه تومور کوچک باشد به کمک جراحی اعصاب محیطی می توان بخش زیادی را تومور را بدون آسیب زدن به اعصاب خارج کرد.
جراحی ترمیم اعصاب محیطی :
- در صورتی که در اعصاب محیطی تحتلال ایجاد شده، دو انتهای عصب بریده می شود، در این صورت به کمک جراحی ترمیم اعصاب محیطی می توانید این دو قسمت جدا شده را به هم بدوزید. البته ناگفته نماند این روش جراحی، برای به هم پیوند کردن اعصاب له شده بکار نمی رود.
امروزه به جهت پیشگیری از بروز عوارض و خطرات احتمالی پس از جراحی اعصاب محیطی، بیشتر از روش میکروسکوپی ترمیم اعصاب محیطی استفاده می شود. در این جراحی از یک میکروسکوپ با قدرت بالا استفاده شده که بدین وسیله دکتر بیماری های دست با ملاحظه قسمت های مختلف اعصاب از آسیب زدن به دیگر نقاط پیشگیری می کند.
جراحی پیوند اعصاب محیطی :
- در صورتی که به کمک جراحی ترمیم اعصاب نتوان دو سر اعصاب را به یگدیگر پیوند کرد؛ در این صورت جراح از روش جراحی پیوند یا گرافت اعصاب استفاده می کند. در این روش جراحی اعصاب محیطی ممکن است برای پیوند زدن دو سر اعصاب به یکدیگر، بخشی از یک عصب حسی بدن را به عنوان پیوند به عصب آسیب دیده متصل کند.
جراحی CTS تونل کارپال :
- جراحی سی تی اس به منظور آزادسازی اعصاب تحت فشار بکار گرفته می شود. این عمل همچنین به عنوان عمل فشرده سازی تونل کارپال نیز شناخته میشود. آزاد سازی تونل کارپال شامل بریدن رباط صلیبی عرضی است. در انجام این کار، تونل گسترش مییابد و هر گونه فشاری که بر روی اعصاب و تاندونها قرار دارد، آزاد میشود.
نحوه انجام جراحی اعصاب محیطی :
- عوامل مختلفی همچون نوع آسیب عصبی، اندازه عصب، نوع عصب آسیب دیده و روش جراحی اعصاب محیطی از جمله عواملی هستند که در نحوه و چگونگی انجام جراحی اعصاب محیطی تاثیر گذار هستند. اما به طور کلی جراحی اعصاب محیطی به منظور اصلاح عصب آسیب دیده انجام می شود.
برای ترمیم عصب دست چه بخوریم
در صورتی که جراحی فقط به منظور آزاد سازی اعصاب نظیر جراحی سندروم تونل کارپال انجام شود، لزومی به بیهوشی عمومی نیست و با انجام بیهوشی موضعی قابل انجام است و مدت زمان انجام چنین جراحی کمتر از نیم ساعت می باشد.
اما برای انجام جراحی هایی همچون جراحی ترمیم اعصاب و جراحی تومورهای غلاف عصبی، بیمار باید تحت بیهوشی عمومی قرار بگیرد زیرا این جراحی ها از تهاجم بیشتری نسبت به دیگر روش های برخوردار است.
یکی از پیچیده ترین جراحی اعصاب محیطی مربوط به جراحی تومورهای غلاف عصبی است زیرا این نوع جراحی در دو مرحله صورت می گیرد.بدین صورت که مرحله اول با هدف حذف تومور و مرحله دوم به منظور ترمیم اعصاب آسیب دیده انجام می گیرد.
داروی گیاهی برای ترمیم عصب
پس از جراحی اعصاب محیطی بافت های عصبی از محل ترمیم شده رشد می کنند و خود را به بافت هدف (بافت هدف برای عصب حسی پوست و برای عصب حرکتی عضله است) می رساند. سرعت رشد بافت عصبی روزی یک میلیمتر است. پس بلافاصله بعد از ترمیم عصب ، حس یا حرکت درست نمی شود. و باید مدتی صبر کرد.
در این مدت، عضلاتی که بدون عصب مانده اند ضعیف می شود و ممکن است آنقدر ضعیف شود که حتی بعد از رسیدن عصب جدید، دیگر نتواند به حالت قبل بازگردند به همین جهت توانبخشی پس از جراحی اعصاب محیطی بسیار اهمیت دارد.



عوارض جراحی اعصاب محیطی
هیچ گاه یک عصبی که آسیب دیده است نمی توان صدرصد به حالت قبل از آسیب خود بازگردد و می توانیم راحت این موضوع را به شما بگویم که احتمال بهبودی پس از جراحی اعصاب محیطی صددرصد نمی باشد و ممکن است بیمار پس از عمل دچار برخی عوارض شود که از شایع ترین عوارض پس از جراحی اعصاب محیطی می توان به نکات زیر اشاره کرد :
بیشترین عوارض پس از جراحی اعصاب محیطی به شرح زیر است
- توهم و گیجی موقت پس از جراحی
- درد موقت در محل جراحی
- بروز عفونت در محل جراحی
- ایجاد سفتی و خشکی عضلات
- گزگز و مورمور شدن در محل جراحی شده و در برخی موراد در اندام های بیمار
- کم شدن قدرت عضلات
بهترین دارو برای ترمیم عصب
البته تمام این عوارض موقتی هستند و در زمان کوتاهی از بین می روند. در این میان برخی عوامل وجود دارد که باعث می شود این عوارض کاهش یابد. از جمله عوامل موثر در پایین بودن عوارض جراحی اعصاب محیطی می توان به نکات زیر نیز اشاره کرد.
- سن بیمار
- شرایط جسمانی بیمار
- انتخاب با تجربه ترین و ماهرین جراح
- برگزیده بهترین روش جراحی اعصاب محیطی
- روش کم تهاجمی ترین روش جراحی اعصاب محیطی
مراقبت های پس از جراحی اعصاب محیطی
- محل برش و زخم جراحی را خشک و تمیز نگه دارید تا از بروز عفونت پیشگیری کنید.
- جهت تسکین دردهای بعد از جراحی اعصاب محیطی، از داروهای مسکن که بهترین دکتر جراحی دست تان تجویز کرده بموقع استفاده کنید.
- به منظور پیشگیری از بروز عفونت، احتمالا متخصص جراحی دست داروهای آنتی بیوتیک را تجویز می کند توجه نمایید این داروها را به موقع و در زمان مقرر مصرف کنید.
- برای شروع فعالیت های خود پس از جراحی اعصاب محیطی از فوق تخصص جراحی دست خود اجازه بگیرد و عموما پس از این جراحی لازم است دو هفته استراحت کنید تا به بهبودی کامل برسید.
لازم است به منظور رسیدن به بهبودی سریعتر، به مدت چندین ماه پس از عمل جراحی اعصاب محیطی برنامه توانبخشی و فیزیوتراپی را با نظر دکتر خوب دست در اصفهان در برنامه خود داشته باشید.
ترمیم بافت عصبی
- از انجام کارهای سنگین و برداشتن اجسام سنگین پس از جراحی خودداری کنید زیرا کار سخت و سنگین ممکن است ریسک آسیب به اعصاب پس از جراحی را بالا می برد.
- در صورتی که جراحی اعصاب محیطی از نوع جراحی سندروم کارپل باشد در این صورت استفاده از آتل به مدت دو هفته پس از جراحی ضروری است.
خطرات جراحی اعصاب محیطی
چون که در جراحی اعصاب محیطی، با اعصاب سرو کار داریم از این رو ممکن است این جراحی با خطراتی همراه باشد البته ناگفته نماند نوع روش جراحی در بروز خطر پس از جراحی موثر است و در صورتی که جراحی اعصاب محیطی به صورت باز و پر تهاجمی انجام شود خطرات جراحی افزایش می یابد که از شایع ترین خطرات جراحی اعصاب محیطی می توان به به نکات زیر اشاره نمود :
- بروز دردهای شدید در محل جراحی
- تخریب به اعصاب
- صدمه به عروق و رگ های خونی پس از جراحی
- ایجاد لختههای خون
- انسداد رگ های عمقی وریدی ساق پا
- ترومبوز
ویتامین ترمیم عصب
هر چند عوارض ناشی از جراحی ها از طریق اعمال جراحی بسته و غیر تهاجمی کم شده است اما همچنین احتمال بروز آسیب به رگ ها و عروق خونی پس از جراحی اعصاب محیطی وجود دارد. ترومبوز عارضهای بسیار شایع در بیماران تازه جراحی شده است که پس از انجام عمل جراحی اعصاب محیطی در اثر ایجاد لختههای خون و انسداد رگ های عمقی وریدی ساق پا ایجاد میشود.


