سندرم تونل کارپال یا سی تی اس (CTS) چیست؟

عمل جراحی سی تی اس، سندرم تونل کارپ یا سی تی اس یکی از علت های شایع گزگز و خواب رفتگی دست می باشد. سی تی اس در اثر تحت فشار قرار گرفتن عصبی با نام عصب مدين در مچ دست به وجود میآید. با توجه به این که عصب مدین مسئول حس کف دست و سطح داخلی انگشتان به جز انگشت کوچک و همچنین مسئول حرکت انگشت شست است، وارد شدن هرگونه فشار به این عصب منجر به ایجاد بی حسی و ضعف عضلات انگشتان خواهد شد.
دکتر سلطانی جراح دست
تونل کارپ نوعی ساختار استخوانی فیبری است که از استخوان های مچ و لیگامان یا رباط های عرضی ساخته شده است. این ساختار همانند نامی که دارد، مانند تونلی است که اجزایی از درون آن عبور میکند و از ساعد وارد دست میشود. چنانچه شما سوالی درباره سندرم تونل کارپ یا سی تی اس دارید می توانید در بخش کامنت ها بنویسید. دکتر سلطانی فوق تخصص جراحی دست در اصفهان پاسخگو هستند. همچنین شما می توانید با شماره های ۰۳۱۳۲۲۴۰۹۵۰ و ۰۹۹۰۳۹۰۰۷۲۵ جهت دریافت ویزیت حضوری تماس بگیرید.
درمان سی تی اس یا سندرم تونل کارپ به دو روش جراحی و غیر جراحی تقسیم میشود. در صورتی که اقدامات غیر جراحی در کاهش علائم سودمند واقع نشدند، عمل جراحی سی تی اس برای برداشتن فشار از عصب تجویز میشود.
روش غیر جراحی سندرم تونل کارپ شامل :
- آتل بندی در وضعیت بدون زاویه مچ یا اکستانسیون جزئی
- تزریق کورتیزون
- مصرف دارو یا دارو درمانی زیر نظر دکتر سلطانی جراح دست
روش جراحی سی تی اس یا سندرم تونل کارپ شامل :
- جراحی باز
- جراحی آندوسکوپیک
خطر سندرم تونل کارپال در چه افرادی بیشتر است؟
جراح دست میگوید افرادی که بیش از دیگران با دست خود کار می کنند، مشاهده بیماری سندرم تونل کارپ یا سی تی اس در افراد زیر نسبت به دیگران بیشتر است، یا به عبارتی این افراد بیشتر در معرض بیماری سندرم تونل کارپ یا سی تی اس قرار خواهند داشت :
- خانم های خانه دار میانسال
- افرادی که بیشتر با کامپیوتر کار می کنند
- نجاران
- تصویرگران
- کارگردان
- قصاب ها
- مکانیک های خودرو
- رانندگان ماشین های سنگین
- قایق رانانی که فشار زیادی را روی ناحیه مچ دست و انگشتان دست متحمل میشوند.
سندرم تونل کارپال به علت بوجود می آید
از عمده دلایل و علت ایجاد سی تی اس دست میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- شکستگی یا ضربه به مچ دست، دررفتگی و استئوفیتهای استخوان های مچ دست
- وجود تومور یا کیست در دست
- آرتروز دست
- حرکات تکراری مچ و انگشتان دست
- قرار گرفتن طولانی مدت در معرض وسایلی که لرزش زیادی دارند
- دیابت
- عملکرد ناصحیح تیروئید
- بیماری های خود ایمنی مثل روماتیسم مفصلی یا آرتریت روماتوئید
- تجمع آب در بدن از دوران بارداری یا یائسگی
- فشار خون بالا
سی تی اس میتواند در اثر کشیدگی مکرر تشدید و بدتر شود، که علائم آن در نتیجه موارد زیر ایجاد میشود:
- موقعیت بد مچ دست، زمانی که از موس یا کیبورد استفاده میکنید.
- هر حرکت تکراری اعم از تایپ کردن که در آن مچ دست بیش از حد در حالت کشیده و نادرست قرار بگیرد.
علائمی که بعد از جراحی سی تی اس خطرناک است؟
دکتر سلطانی جراح دست تاکید دارند در صورت مشاهده علائم زیر بعد از جراحی سندرم تونل کارپ یا سی تی اس باید سریعاً به پزشک فوق تخصص جراحی دست در اصفهان خود مراجعه کنید:
- افزایش قرمزی در محل جراحی
- وجود التهاب و تورم در محل برش جراحی
- مشاهده ترشحات چرکی از زخم
- استشمام بوی بد از زخم یا پانسمان
- مشاهده تب و لرز
- تشدید درد غیرقابل تحمل برای بیمار
موفقیت عمل سی تی اس چند درصد است؟
نتیجه عمل جراحی به مهارت و تخصص دکتر سلطانی جراح دست و شرایط بدنی بیمار بستگی دارد. اما جراحی سی تی اس بیش از ۹۵٪ موفقیت آمیز است. در نظر داشته باشید بهبود کامل تا چند ماه ممکن است به طول بیانجامد. بیشتر مواقع تنها چند روز بعد از عمل، بیماران احساس سبکی را در دست خود حس و بهبودی را مشاهده می کنند.
تمرینات ورزشی برای بهبود سندرم تونل کارپال یا سی تی اس چیست؟

شامل حرکات دامنه حرکتی مچ دست می باشد که در صورت عدم احساس درد می توانید این ورزش ها را در منزل یا محل کار انجام دهید.
- با دقت مچ دست خود را به جلو خم کنید و ۵ ثانیه نگه دارید. دو مرحله ۱۵ تایی تمرین کنید.
- به آرامی مچ دست خود را به عقب خم کنید و ۵ ثانیه نگه دارید. این حرکت را در دو مرحله ۱۵ تایی انجام دهید.
- خیلی ملایم مچ را از یک سمت به سمت دیگر حرکت دهید (حرکت دست دادن)، در هر جهت ۵ ثانیه نگه دارید، این حرکت را در دو ست ۱۵ تایی تکرار کنید.
ورزش مچ دست
- کشش مچ دست : پشت دست را در قسمت آسیب دیده با دست دیگر خود فشار دهید تا به خم شدن مچ دست خود کمک کند. ۱۵ تا ۳۰ ثانیه نگه دارید. در مرحله بعد، با فشار دادن انگشتان در جهت عقب ، دست را به عقب بکشید. ۱۵ تا ۳۰ ثانیه نگه دارید. در طول تمرین ، بازو و آرنج را در سمت آسیب دیده خود صاف نگه دارید. ۳ مرحله این تمرین را انجام دهید.
- روی شکم بر روی سطح سفت دراز بکشید. یک بالشت تا شده در زیر قفسه سینه قرار دهید. بازوها را به سمت خارج و به حالت مستقیم قرار دهید، در حالی که آرنج ها صاف بوده و شست به سمت سقف قرار دارد. در حالی که پهنای شانه هایتان را بهم میفشارید به آرامی بازوها را به سمت سقف بالا بیاورید.سپس به آرامی پایین بیاورید.
3 مرحله 15 تایی انجام دهید. وقتی انجام تمرین آسانتر شد وزنه های کوچک در دست نگه دارید و تمرین را انجام دهید.
درمان درد دست با ورزش
- بین یک چهار چوب درب یا گوشه دیوار به نحوی قرار بگیرید که دست ها کمی بالاتر از ارتفاع سر شما بر روی چهارچوب در یا دیوار قرار بگیرند. به آرامی به سمت جلو خم شوید به طوری که در جلوی شانه ها کمی احساس کشیدگی کنید. برای 15 تا 30 ثانیه در این حالت باقی بمانید. سه مرتبه این حرکت را تکرار کنید.
- در حال نشسته یا ایستاده، دست هایتان را پشت کمر خود بهم گره کنید. شانه چپ خود را پایین تر بیاورید و سر خود را به راست خم کنید تا زمانی که احساس کشش کنید. این وضعیت را 15 تا 30 ثانیه حفظ کنید و سپس به نقطه شروع حرکت برگردید. سپس شانه راست خود را پایینتر آورده و سر خود را به چپ خم کنید. 15 تا 30 ثانیه صبر کنید. سه بار در هر سمت این کار را تکرار کنید.
- روی صندلی نشسته و دست ها را پشت سر در هم قفل کنید. به آرامی بدن خود را به سمت عقب قوس داده و به سقف نگاه کنید. این حرکت را 10 بار تکرار کنید و هر روز چندین مرتبه انجام دهید.
ورزش برای درد دست
- در حالی که نشسته یا ایستاده اید و بازو کنار بدن قرار دارد ، شانه های خود را به هم نزدیک کرده و فشار دهید و 5 ثانیه نگه دارید. 2 مرتبه 15 تایی این حرکت را انجام دهید.
- یک وزنه 500 گرمی (هر جسمی که در دسترس هست مثلا یک چکش) را در دست خود گرفته در حالی که کف دست شما رو به پایین باشد. به آهستگی مچ دست را به سمت بالا خم کنید سپس به آهستگی مچ دست را به وضعیت قبلی برگردانید. این تمرین را برای دو نوبت 15 تایی تکرار کنید. به تدریج وزنه انتخابی را سنگین تر کنید.
- یک توپ پلاستیکی نرم را به مدت 5 ثانیه در مشت خود نگه داشته و فشار دهید. این حرکت را در 2 مرحله 15 تایی انجام دهید.

با درود و احترام دکتر شاهرخ ایزدی هستم عضو هیت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران .خواستم بدانم آقای دکتر CTS را به صورت بی حسی موضعی عمل می کنند؟
با سلام و عرض ادب خدمت استاد گرانقدر
بله. جراحی CTS با بی حسی موضعی امکان پذیر هست.